Headerlar, performans uygulamaları için tasarlanmış yükseltme parçalarıdır. Bunun yanı sıra egzoz manifoldları daha faydalıdır. Her iki parçanın da avantajları ve dezavantajları olduğu için hangisini seçeceğiniz ihtiyaçlarınıza göre şekillenecektir.
Egzoz manifoldları genellikle blok şeklinde dökme demirden oluşur. Bu, onlara sağlamlık ve uzun ömür verir. Dökme demir malzeme kalındır, bu nedenle ısıyı iyi bir şekilde tutar. Isıyı iyi tutması emisyonlar için iyidir ve ısının yakındaki diğer parçaları etkilemesini engeller. Bununla birlikte kalın duvarlar egzoz gazlarının geçmesi için küçük bir alan olduğu anlamına gelir ve dökme demir, iç kısmı pürüzlendirdiği için egzoz gazlarının akışını yavaşlatabilir. Bu, egzozun mümkün olduğunca verimli bir şekilde temizlenmesini önleyen geri basınç oluşturur. Bu, motorun verimliliğini ve nihayetinde motorun gücünü azaltır, çünkü taze yakıt ve hava girişini sağlamak için egzozun dışarı çıkması gerekir.
İşte headerlar, bu sorunu çözmeyi amaçlamaktadırlar. Headerlar, bir nevi her bir silindir için ayrı çelik boru kullanan yükseltilmiş egzoz manifoldlarıdır. Bu boruların hepsi bir toplayıcı borusuna bağlıdır. Borular pürüzsüz ve eşit uzunluktadırlar. Bu olay, her silindirdeki gazların toplayıcıya ayrı olarak ulaşmasını ve geri basınçtan kaçınmasını sağlar.
Bu avantajın görülebilmesi için diğer egzoz bileşenlerinin de yükseltilmesi gerekmektedir. Header’ı izleyen egzoz borusu çok kısıtlayıcıysa, tüm sisteme geri basınç uygulayabilir ve headerın sağladığı güç avantajını azaltabilir.
Headerların bir başka dezavantajı ise(ki bazıları avantaj olarak görür) daha ince duvarları nedeniyle dökme demir egzoz manifoldları kadar ses emmezler, bu nedenle daha yüksek ses çıkarırlar.